ASUMISEN OIKEUS

Jukka Kilpi: Asumisen oikeus ja kohtuus

Sotien jälkeen Espoo ja Suomi rakennettiin uudelleen valtion aravarahoituksella. Se oli hieno järjestelmä ja valtava saavutus.

Aravan tilalle tuli 1990  valtion ARA-rahoitus. Silloin valtio lakkasi rahoittamasta asukkaiden itse omistamia koteja. Rahat ohjattiin ns. ”yleishyödyllisille” rakentajille vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoon. Näitä ovat Espoossa esimerkiksi VVO, Sato, Asokodit, Avain ja TA-yhtiöt.

Lopputulos on karmea. Muka-yleishyödylliset sijoittajat ovat saaneet 20 vuoden aikana omistukseensa miljardien eurojen arvoisen kiinteistömassan. Kymmeniätuhansia asuntoja. Kiinteistöjen omistajien ei ole tarvinnut sijoittaa juuri lainkaan rahaa saadakseen tämän jättiomaisuuden. Rahat ovat tulleet asukkailta ja valtiolta. Espoon rakentamisen uranuurtajan Heikki von Hertzenin perintö on tuhottu.

Muka-yleishyödylliset omistajayhtiöt perivät Espoon  vuokra-asunnoista ja asokodeista usein lähes markkinavuokria ja vastikkeita

Ja tekevät huippuvoittoja – valtion lainoilla ja asukkaiden ja veronmaksajien rahoilla.

Vielä parikymmentä vuotta sitten valtion aravarahoitus piti asuntojen hintakehitystä aisoissa. Enää se ei tee niin. Myös kovan rahan asunnon ostajat maksavat kodeistaan lisähintaa, kun aravarahoitus on luisunut sijoittajien ja keinottelijoiden työkaluksi.

Jaa: